Zo regel je je pensioen in het nieuwe pensioenstelsel

Het pensioenstelsel in Nederland gaat veranderen. In 2026 wordt het nieuwe stelsel ingevoerd, dat transparanter en persoonlijker wordt. Maar wat betekent dat voor jou en je pensioen? 

Zo regel je je pensioen in het nieuwe pensioenstelsel

Wat verandert er in het nieuwe pensioenstelsel?

Nederland heeft een van de beste pensioenstelsels ter wereld, maar het was ook toe aan vernieuwing. De oude regels waren te complex, te star en te onzeker. Daarom hebben de sociale partners, de overheid en de pensioensector een akkoord gesloten om het pensioenstelsel te hervormen. Het doel is om het pensioenstelsel eenvoudiger, eerlijker en toekomstbestendig te maken. Hierbij zijn er veel veranderingen gemaakt.

 

Een van de belangrijkste veranderingen is dat je pensioen meer afhankelijk wordt van de beleggingsresultaten. Dat betekent dat je pensioen kan stijgen als het goed gaat met de economie, maar ook kan dalen als het slecht gaat. Je loopt dus meer risico, maar je hebt ook meer kans op een hoger pensioen. Dit wordt ook wel een premieovereenkomst genoemd, waarbij je premie wordt belegd in een persoonlijke pensioenpot.

 

Een andere verandering is dat je meer inzicht krijgt in je pensioenpotje. Je kunt zien hoeveel geld er voor jou is gespaard, hoeveel rendement er is behaald en hoeveel premie er is betaald. Je kunt ook zien hoeveel pensioen je kunt verwachten op basis van verschillende scenario’s, zoals een optimistisch, een neutraal en een pessimistisch scenario. Zo kun je beter inschatten of je genoeg pensioen opbouwt voor later.

 

De derde verandering is dat je meer keuzevrijheid krijgt. Je kunt zelf kiezen voor meer of minder risico in je beleggingen, afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeur. Je kunt ook kiezen om een deel van je pensioen ineens op te nemen bij je pensionering, bijvoorbeeld om je hypotheek af te lossen of een reis te maken. Je hebt dus meer invloed op hoe je je pensioengeld besteedt.

 

De vierde verandering is dat je pensioen meer solidair wordt. Er komt een solidariteitsreserve, waarin een deel van de premies en rendementen wordt gestort. Deze reserve wordt gebruikt om tegenvallers op te vangen en om jongeren en ouderen te ondersteunen. Zo wordt voorkomen dat er grote verschillen ontstaan tussen generaties of groepen.


Wat moet je doen om je voor te bereiden op het nieuwe pensioenstelsel?

Nu je weet wat er verandert in het nieuwe pensioenstelsel, vraag je je misschien af wat je moet doen om je pensioen goed te regelen.

 

De eerste stap die je moet nemen is om je pensioenoverzicht te checken. Dit kun je doen via mijnpensioenoverzicht.nl, waar je al je pensioengegevens kunt vinden. Hier kun je ook zien hoeveel AOW je krijgt en of je nog andere inkomsten hebt naast je pensioen. Zo krijg je een compleet beeld van je totale pensioeninkomen.

 

De tweede stap die je moet nemen is om je verwachte pensioen te vergelijken met je gewenste inkomen. Dit kun je doen met behulp van een pensioenschets, die laat zien hoeveel geld je nodig hebt om rond te komen na je pensionering. Je kunt ook rekening houden met eventuele veranderingen in je levensstijl, zoals minder werken, verhuizen of reizen. Zo kun je zien of er een verschil is tussen wat je krijgt en wat je wilt.

 

De derde stap die je moet nemen is om te bepalen of je genoeg pensioen opbouwt of dat je wilt bijsparen. Als je denkt dat je pensioen te laag is, kun je overwegen om extra geld opzij te zetten voor later. Dit kan bijvoorbeeld via een lijfrente, een bankspaarrekening of een pensioenspaarrekening. Je kunt ook gebruik maken van fiscale voordelen, zoals de jaarruimte en de reserveringsruimte. Zo kun je ervoor zorgen dat je straks voldoende inkomen hebt om van te leven.

 

De vierde stap die je moet nemen is om een keuze te maken over het risico dat je wilt nemen met je beleggingen. In het nieuwe stelsel kun je zelf bepalen hoeveel risico je wilt lopen met je pensioengeld. Hoe meer risico je neemt, hoe hoger het verwachte rendement, maar ook hoe groter de kans op verlies. Je kunt kiezen uit verschillende beleggingsprofielen, die variëren van zeer defensief tot zeer offensief. Je kunt ook switchen van profiel als je situatie of voorkeur verandert. Je kunt meer informatie vinden over de beleggingsprofielen op de website van je pensioenfonds of -uitvoerder.

 

Het nieuwe pensioenstelsel is dus een grote verandering die veel invloed heeft op je toekomstige inkomen. Het is daarom belangrijk dat je je goed voorbereidt en op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in je pensioen.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Pensioenadviseurs
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens