Pensioen en sparen

Het is nooit te vroeg om te beginnen met plannen voor het pensioen. Zelfs als je net begint in je carrière, is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met sparen voor je pensioen. Je moet er een prioriteit van maken om bij te dragen aan een pensioenrekening, of dat nu via de werkgever is of alleen. En vergeet niet rekening te houden met andere spaardoelen, zoals sparen voor een aanbetaling op een huis of voor de studie van de kinderen.

Pensioen en sparen

Het belang van sparen voor het pensioen

Als het op pensioen aankomt, is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, zo vroeg mogelijk beginnen met sparen. Hoe meer je spaart, hoe comfortabeler je met pensioen gaat. Er zijn een paar verschillende manieren om te sparen voor het pensioen, en elk heeft zijn eigen voordelen:

#1 Lijfrentes 
Een lijfrente is een type contract dat de houder regelmatig betaalt voor een bepaalde periode of tot het overlijden. Lijfrenten kunnen worden gebruikt om een vast inkomen te bieden tijdens de pensionering, en ze kunnen ook worden gebruikt als aanvulling op andere pensioenspaarmiddelen.

#2 Koopsompolis
Hierbij stort je een bedrag en een bank gaat met jouw geld beleggen. Je kunt meerdere keren geld bijstorten. Op het moment dat je op jouw pensioendatum komt, kun je met het bedrag een uitkering kopen. Hierbij gelden overigens dezelfde belastingvoordelen als voor bankspaarrekeningen en lijfrentes. 

#3 Pensioenregeling bedrijf
Voor veel mensen is er geen pensioenregeling meer in het bedrijf, maar dat betekend niet dat het niet mogelijk is. Je kunt dit altijd aankaarten bij het bedrijf om te vragen wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot dit onderwerp. Maak er een draagvlak van en bespreek het met werknemers en met je werkgever. Wie weet veranderd het bedrijf van gedachte en komt het met een pensioenregeling. 

#4 Zelf geld sparen
Het is ook mogelijk om zelf een bedrag op zij te zetten voor een x aantal jaar. Dan komt het deposito sparen goed van pas. Hierbij kun je voor een langere tijd niet aan het geld komen. Je kunt dan wel extra geld erop zetten, maar niet eraf halen. Bekijk hier hoe je een spaarplan moet maken. 

Welk spaarmiddel je ook kiest, het is belangrijk om regelmatig bij te dragen en het geld in de loop van de tijd te laten groeien. Als je op jonge leeftijd met pensioensparen begint, zul je blij zijn dat je dat deed!

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Pensioenadviseurs
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens